Nieuwsoverzicht

Terugblik informatiebijeenkomst zorgaanbieders

5 juni 2025

Informeren en netwerken, dat stond centraal tijdens de drukbezochte informatiebijeenkomst Wmo-Jeugd in dorpshuis Zoelen. Een diverse groep deelnemers — vooral zorgaanbieders, maar ook verwijzers en vertegenwoordigers van gemeenten — kwam bijeen in dorpshuis Zoelen.

Plenair programma: samenwerking en inzichten

Samen, dat was het eerste sleutelwoord van deze bijeenkomst. Maaike Baggerman en wethouder Rob Reuvers lieten zien hoe de gemeenten samenwerken in verschillende onderdelen, zowel bij Regio Rivierenland voor leveranciersmanagement als op beleid bijvoorbeeld.

Vervolgens gaf Lydia een praktische uitleg over de Beschikbaarheidswijzer: hoe werkt het voor verwijzers en wat moeten aanbieders invullen om goed zichtbaar te zijn?

Daarna presenteerde data-analist Stevianne de eerste inzichten uit het regionale zorglandschap. Ze sprak over het belang van een regionaal dashboard dat alle relevante data samenbrengt. In een complex zorgveld met veel betrokkenen en geldstromen helpt data om beleid te baseren op feiten in plaats van onderbuikgevoelens.

Transformatie van de jeugdzorg

Jochem Huibers nam de aanwezigen mee in de transformatieopgave voor de jeugdzorg. Iedereen in de zaal herkende de noodzaak tot verandering. En we weten ook min of meer wel wat er veranderd moet worden. Maar hoe zorg je dat die veranderingen ook doorgevoerd worden in een complex veld waar zoveel partijen werken en wetten vaak verschottend werken?

Vanuit de regiovisie jeugd werken ketenpartners aan een uitvoeringsagenda. Jochem presenteerde de vijf centrale bewegingen hierin:

  1. Normaliseren
  2. Brede blik
  3. Zo thuis mogelijk
  4. Duurzaam & betaalbaar
  5. Robuuste samenleving

Deze bewegingen worden concreet uitgewerkt in acties: sommige zijn al klaar om op korte termijn getest te worden, andere vragen een lange adem.

Ontwikkeltafel Wmo: samen aan de slag

Tot slot spraken Barbara en Dianne over de ontwikkeltafel Wmo die gericht is op betere samenwerking bij complexe casussen. De eerste drie verbeterpunten waar we mee aan de slag zijn gegaan:

  • Uniformering van de toegang
  • Consultatie en advies
  • Toekomstperspectief

Drie werkgroepen hebben deze thema’s verder uitgewerkt. Nu is het tijd om de opbrengsten te borgen en indien nodig verder te ontwikkelen. Daarnaast zijn er ook andere én nieuwe ontwikkeltafels in opkomst.

Tot slot

De bijeenkomst maakte duidelijk: zorg is in beweging en dat vraagt ook iets van ons, samen.